ABC odchudzania

Dieta hCG – hit czy kit?

dieta hcg
Napisany przez Karol

Dieta hCG

Dieta opracowana już w latach 50. XX wieku przez brytyjskiego endokrynologa dr. SIMEONSA. Zauważył on właściwości hormonu hCG produkowanego przez łożysko kobiety ciężarnej może on być skuteczny w walce z nadwagą i otyłością. Obecnie głównym propagatorem diety jest Kevin Trudeau, który opisuje niezwykłe właściwości diety w swojej książce Natural cures ”They” Don’t Want You to Know About.

Czym obecnie jest dieta hCG?

Hormon hCG jest obecnie wykorzystywany głównie u kobiet w leczeniu niepłodności lub zaburzeń miesiączkowych, zaś stosowanie go u mężczyzn skutkuje zwiększeniem testosteronu, przez ci jest wykorzystywany wśród kulturystów jak i sportowców uprawiających sporty siłowe.

Dieta hCG – elementy diety

Dieta hCG składa się z kilku elementów:

  • Oczyszczenie – podczas diety twój organizm pozbywa się toksyn i zbędnych produktów przemiany materii;
  • Regeneracja – organizm uzupełnia niedobór składników odżywczych, wzmacnia tkanki i skórę, a także prowadzi do poprawy kondycji fizycznej i psychicznej;

Po oczyszczeniu jelit i wątroby przychodzi czas na drugą fazę, która ma na celu zmniejszenie masy ciała. Podczas tej fazy przez okres 23 dni przyjmujemy zastrzyki z hormonem hCG w odpowiednich dawkach. W tym okresie szczególnie trzeba mieć na uwadze nasz jadłospis. Czwartego dnia kaloryczność naszej diety spada do zaledwie 500 kcal. Jadłospis opiera się głównie na produktach białkowych, szczególną uwagę należy zwrócić by ograniczyć węglowodany i tłuszcze. Podczas ostatnich trzech dni naszej 23-dniowej diety nie przyjmujemy już zastrzyków z hCG, ale wciąż należy utrzymywać odpowiednią dietę, gdyż poziom hormonu w krwi jest wciąż bardzo wysoki.

Podczas trzeciej fazy nie przyjmujemy już zastrzyków z hormonem, ale wciąż musimy stosować się do diety ubogiej w węglowodany i tłuszcze.

Dieta hCG – jadłospis

Jak wcześniej pisaliśmy podczas diety schodzimy do 500 kcal, a nasze potrawy powinny być bogate w białko, a ubogie zaś w węglowodany i tłuszcze. Najczęściej nasza dieta jest obfita, które wiodą prym na naszej liście produktów wysokobiałkowych. Są to między innymi piersi drobiowe, brokuły jak i ryby.

Przykładowe potrawy:

dieta hcg jadłospisKurczak z brokułami (4 porcje)

  • 400g piersi z kurczaka
  • 700g brokułów
  • 3 łodygi selera
  • mała cebula
  • majeranek, pieprz, sól, szczypta kminku

Piersi pokrojone w w kostkę równomiernie rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, układamy kolejną warstwę z brokuł, selera i cebuli. Wszystko doprawiamy przyprawami i zalewamy wodą, aby się dusiło. Przykrywamy folią i dusimy przez ok. 45 minut w 180°C w piekarniku.

Inne przepisy:

 

  • kapusta biała
  • dwie małe cebulki (44 g)
  • świeży koperek (4 g)
  • z 4-5 łyżek octu winnego jabłkowego
  • kilka kropli Sevia
  • 4 liście laurowe
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (100% nautralny, nie może być żadnych dodatków, a w szczególności cukru ani oleju)

W suchym garnku podpiekłam trochę cebulę, podlałam ciepłą wodą. Za chwilkę zaczęłam wrzucać pokrojoną kapustę, dolewałam wody i mieszała na większym ogniu. Jak kapusta była już troszkę miękka dodałam ocet, 2 łyżki koncetrtatu z pomidorów 100% bez dodatków żadnych (najważniejsze bez cukru i oleju) i posiekany koper, dwie łyżeczki soli. Co kilka minut mieszkam, aż zoabczę, że kapusta jest miękka.
Smacznego

Tą kapustę należy podzielić na 8 części.
Jedna z tych 8 części jest jako jedno warzywo zjadane do lunchu lub/i obiadu.
Po podzieleniu jedna porcja ma ok 49 kcal

 

  • 1 porcja ok 150 kcal
  • 100 g piersi z kurczaka (może być 100 g wołowiny)
  • 100 g cebuli
  • ziele angielsie
  • liść laurowy
  • kilka kropli Stevi
  • wywar z gotującego się kurczaka (może być wołowy)

100 g obranej cebuli i pokrojonej w kostkę popiekłam na suchej patelni. jak się zarumieniła dolałam pół szklanki wody, zostawiłam na 10 minut by się gotowała.
W innym garnku gorącą wodą (ok 2 szklanki) zalałam pokrojone 100 g mięsa z piersi z kurczaka, dodałam ziele angielskie, listek laurowy.
Po ok 10-15 minutach wodę z kurczkiem dolałam do gotującej się cebulki i zostawiłam na gazie na jakieś 10-15 min. Dodałam Setvię kilka kropli i ok pół łyżeczki soli.

Pychotka

Opcjonalnie można jeszcze pokruszyć paluch grossini i zeszlić na patelni z czosnkiem (oryg proponują z suszonym, ja jeszcze nie znalazłam bez dodatków żadnych niestety)

 

  • 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 750g brokuły
  • 3 łodygi zielonego selera, pokrojone
  • ½ średniej cebuli, pokrojonej na drobno
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190 °
Ułóż równomiernie warstwę kurczaka pokrojonego w kostkę na dnie naczynia do pieczenia. Następnie ułóż warstwę brokuł, selera i cebuli na wierzch kurczaka. Całość posyp ziołami, solą i pieprzem i zalej wodą. Przykryj folią i włóż do piekarnika na 30-45 minut lub aż kurczak będzie miękki.

Ilość porcji: 4

 

  • 400g piersi z kurczaka, podzielone na 4 części
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 plasterki cytryny

Rozgrzej piekarnik do 200°
Natrzyj kurczaka czosnkiem, solą i pieprzem, owiń folią i włóż do lodówki na 15 min. Następnie zagrzej patelnię i opiecz kurczaka przez około 2-3 minuty po czym przełóż go do naczynia do pieczenia, zalej sokiem z cytryny i ułóż płatki cytryny na mięsie. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 18-20 minut. Podawaj wraz z 150-200g warzyw, np. gotowane brokuły, kalafior lub szparagi (spójrz, Protokół, Faza 2, Lista dozwolonych produktów).

Ilość porcji: 4

 

  • 400g białej ryby
  • 1 cytryna, wyciśnięta
  • ½ szklanki zielonej salsy
  • 2 łyżki kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Umieść rybę na talerzu, polej równomiernie świeżym sokiem z cytryny, posól i popieprz. Umieść na patelni, wlej pól szklanki wody i piecz przez 6-8 minut. Wymieszaj zielona salsę i kolendrę w małej misce. Umieść upieczona rybę na talerzu i polej dwoma łyżkami zielonej salsy. Podawaj z dodatkiem ćwiartki limetki lub cytryny.
Ilość porcji: 4

 

  • 400g surowe krewetki, oczyszczone
  • 1 średnia cebula, pokrojona w plastry
  • 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
  • 12 szparagów, pokrojone
  • 400g brokuły, rozdzielone na mniejsze kawałki
  • 400g kalafior, rozdzielony na mniejsze kawałki
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • stevia, opcjonalnie
  • szczypta czerwonej papryki

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, szparagi, brokuły i kalafior. Całość podsmaż, dodając trochę wody i mieszaj aż warzywa będą prawie miękkie. Dodaj krewetki, sos sojowy, szczyptę czerwonej papryki i stevie. Smaż i mieszaj przez 3-5 minut, aż krewetki będą różowe i nieprzezroczyste.
Ilość porcji: 4

Kontrowersje wobec diety hCG

Największe kontrowersje podczas stosowania diety hCG jest niskokaloryczność naszego jadłospisu. Znikoma zawartość węglowodanów w zalecanej diecie jest niższa od zalecanej minimalnej wartości w naszej dziennej diecie, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, nerek i czerwonych krwinek. Również spore ograniczenia w jadłospisie ograniczone do 500 kcal prowadzą do niedoboru witamin w tym w szczególności witamin B12 i D, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie krwinek czerwonych, naszego mózgu jak i budulec naszych kości.

Dieta HCG skutki uboczne

Przyjmowanie hormonu hCG może powodować objawy podobne do tych, które odczuwają kobiety w ciąży, czyli mdłości i wymioty.

Długotrwałe stosowanie go w bardzo dużych dawkach u mężczyzn może wpłynąć na zaburzenia funkcjonowania gruczołów płciowych. W związku z przyjmowaniem przez nich gonadotropiny zaobserwowano: powiększenie gruczołów sutkowych, powstawanie trądziku, zatrzymanie wody w organizmie, wahania nastroju i podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi.

A Wy? Próbowaliście diety hCG? Jakie są Wasze opinie?

 

 

O Autorze

Karol

Zostaw komentarz